Palazzo Reale

Palatul Regal, construit pe la 1500, a fost reședință a dinastiei de Savoia, casă pentru mai multe generații de duci și ducese.

Din păcate, nu am avut voie să fac fotografii, așa că mai mult o să vă povesesc. Și de data asta scările erau în afara muzeului, deci le-am prins în câteva poze.

Vizita în Palat se voia a fi și o lecție de istorie. În fiecare cameră era un ecran în care câțiva actori jucau scene importante din istoria Italiei…bineînțeles în italiană. Și după ce am dat 15 euro pe biletul de intrare, m-am hotărât că ar fi mai bine să iau și un ghid audio, ca să nu mă plimb prin camerele alea degeaba. Așadar, cu numai 5 euro în plus, puteam să aflu și eu câte ceva din istoria palatului și implicit a Italiei. Din păcate, ghidul audio (în enlgeză) mai apela din când în când și la scenele și panourile cu informații din camere. De exemplu “anul 1855 a fost unul foarte greu pentru Victor Emanuel II, citiți pe panou de ce”, sau “Ascultați sceneta din această cameră pentru a afla care era atmosfera în Italia la acea vreme”… Și nu înțelegeam mai nimic 😦

Din ghidul audio și din ce am mai citit apoi pe internet am înțeles până la urmă câte ceva. Pe scurt, palatul a fost la un moment dat reședința lui Victor Emanuel II, cel care a unificat statele italiene sub un singur regat, așadar, primul rege al Italiei. Au avut și ei de furcă mult cu unificarea, lucrurile au fost complicate, au trebuit să cucereasă teritoriile luptându-se cu armata Papală, iar în 1861 s-a format regatul Italiei, având capitala la Torino. Au mai adăugat teritorii și ulterior, de exemplu Roma prin 1870.

La etajul 2 am fost însoțiți de un ghid (tot în italiană, desigur), dar tot am mai înțeles cîte ceva.

De exemplu, soția lui Victor Emanuel II a fost Adelaide de Austria, care deși a murit la numai 33 de ani i-a dăruit acestuia 8 copii.

Masa așezată (după modelul de atunci) în una din camere avea câte 6 pahare pentru fiecare mesean, câte unul pentru fiecare fel de vin care avea să fie servit.

Camera regelui și cea a reginei erau total diferite: a regelui era minimalistă, avea doar patul, pentru că stilul lui de viață era unul militar, spartan chiar…camera reginei era cea matrimonială, mult mai cochetă și mai comodă.

Alt locuitor al palatului, Charles Emanuel II s-a căsătorit cu vara lui primară. Chiar dacă astfel de căsătorii nu erau permise de biserică, Papa a făcut o excepție și le-a permis căsătoria, care se făcea desigur din interese de alianță, de păstrare de avere în famile, etc. La căsătorie nu au fost prezenți amândoi, așa că s-au cunoscut după nuntă :). Fata a murit la scurt timp după nuntă, la doar 15 ani.

Cam atât îmi amintesc. Oricum, am înțeles mult mai multe decât la un tur asemănător făcut în Germania :).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: