Preziua Unificării

Pribabil unii dintre voi deja știți că ieri Italia s-a aniversat, a făcut 150 de ani de la unificarea sub Victor Emanuel II (v-am mai vorbit despre el). Dat fiind că Torino a fost centrul acelei unificări, a fost și centrul acestei aniversări 🙂

Cu o zi înainte de sărbătoarea de pe 17 martie (care, apropos, a fost zi liberă, deci chiar am mai avut parte de o zi de weekend așa cum mi-am dorit), a fost “noaptea albă”, cu intrări libere cam pe la toate muzeele, cu localuri deschise toată noaptea, cu lume multă pe stradă (ca la manifestație, ce mai!).

Am profitat de gratuitatea muzeelor și mi-am propus să văd trei dintre cele la care nu m-am îndurat sau am considerat că nu merită să plătesc intarea.

GAM (Galleria civica d’arte moderna e contemporanea)

Așa cum m-am așteptat, nu înțeleg arta contemporană de nicio culoare, nu-mi transmite nimic, nu văd nimic, nu simt nimic. Poate înțelegeți voi…

Am găsit și câteva mai normale…

Cam atât de tare ploua când am ieșit de la GAM…

…dar am fotografiat și ultima exponată contemporană.

Museo Egizio (Muzeul Egiptean)

Da, m-am dus de bună voie și singură pe deasupra la mumii. Le-am fotografiat doar pe cele mai “frumoase”, că mai erau altele, și mai urâte…Mie sincer mi s-a părut sinistru, nu mai știai la un moment dat: sarcofagele alea sunt goale sau pline?ce mai sunt alea expuse, măști sau capete? Și totuși copii zburdau pe acolo, nici nu le păsa.

Scarabei…

Apoi o cameră foarte întunecată, ceea ce după vizionarea mumiilor, nu prea mi s-a părut frumos din partea lor.

La al treile muzeu, MAO (Muzeul de Artă Orientală) nu am mai ajuns, pentru că, deși era în centru, strada care ducea către el nu era nici foarte luminată, nici aglomerată, dimpotrivă. Așa că “better safe than sorry”.

M-am îndreptat puțin și către Mole Antonelliana, pentru că știam că l-au “îmbrăcat” în straie de sărbătoare. I-au pus în dreptul balconului 3 benzi luminoase în culorile steagului italian. Frumos, nu zic nu…dar toată lumea se oprea să fotografieze minunea, care oricum avea să rămână acolo și pentru zilele următoare. Așa că Via Po era blocată în dreptul străzii care ducea către Mole Antonelliana și singurele fotografii pe care am reușit să le fac conțin și câteva căciuli sau chelii respectabile.

Minusul acestei sărbători? Mi-am luat o mare țeapă cu transportul…am văzut de când am ajuns că multe trasee erau deviate (tot centrul era blocat, dedicat doar pietonilor), dar nu mi-am închipuit că sunt deviate pe rute diferite la dus față de venit. Și așa m-am întors aproape 3km pe jos din centru, cu GPS-ul la braț.

Advertisements

One Response to “Preziua Unificării”

  1. 150° anniversario dell’Unità d’Italia « Jurnal. Simplu jurnal Says:

    […] cea mare nu a fost foarte diferită de ziua anterioară…poate anterioara a fost chiar mai interesantă din punctul meu de vedere datorită […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: