Filme de Oscar în 2012 (3)

Hugo (Hugo)

cu: Asa Butterfield, Chloë Grace Moretz, Christopher Lee, regia: Martin Scorsese

Am aşteptat filmul ăsta de când am auzit prima oară de el. Mi-era dor de un film de tip fantasy/adventure ca de copilărie. Poate pentru că The NeverEnding Story (văzut acum vreo 15 ani) şi-a pus atât de tare amprenta pe mine, încât de atunci tot caut să văd filme care să mă poarte în atmosfera aceea de poveste. A reuşit Hugo? Pe jumătate aş putea spune. Asta pentru că este pe jumătate un film cu/despre copii, iar pe jumătate despre oameni mari. Aşa că mi-a plăcut doar prima jumătate, aceea în care Hugo încearcă să rezolve un mister…lăsat nerezolvat de tatăl lui….care murise de curând. Sună cunoscut? Dacă vă zic că cealaltă jumătate de film are ca subiect cinematografia o să ziceți că majoritatea filmelor de la Oscar de anul ăsta se rotesc în jurul acelorași subiecte. Și cam așa e.

Hugo Cabret: Maybe that’s why a broken machine always makes me a little sad, because it isn’t able to do what it was meant to do… Maybe it’s the same with people. If you lose your purpose… it’s like you’re broken.

Midnight in Paris (Miezul nopții în Paris)

cu: Owen Wilson, Rachel McAdams and Kathy Bates, Carla Bruni!!!, regia: Woody Alan

Sunt de acord că se întâmplă uneori să ne dorim să fi trăit în alte timpuri. Personajul din acest film reușește ca în fiecare miez de noapte să ajungă în timpul în care și-ar fi dorit să trăiască, anii 20. În esență e o comedie romantică, de fapt are ceva mult mai specific de atât, e un film 100% Woody Alan.

Man Ray: A man in love with a woman from a different era. I see a photograph!
Luis Buñuel: I see a film!
Gil: I see insurmountable problem!
Salvador Dalí: I see rhinoceros!

 

The Help (Culoarea Sentimentelor)

cu: Emma Stone, Viola Davis, Octavia Spencer, regia: Tate Taylor

Într-o perioadă în care negrii nu erau încă acceptați în comunitatea americană, generații întregi de negrese lucrau ca menajere la familiile albe. Plata era puțină și totuși mai tare durea atitudinea “stăpânelor”; s-a ajuns chiar să le interzică să folosească baia lor ca să nu cumva să le transmită vreo boală. Foarte ciudat, mai ales că menajerele îngrijeau de copiii familiei (mai bine spus îi creșteau pentru că mamele nu se ocupau deloc de ei), îi hrăneau, îi pupau și totuși nu se mai punea problema de transmis boli.

Ar fi multe de spus despre The Help, dar n-o să mă întind prea mult. Aș zice doar că m-a impresionat cel mai mult dintre cele 9 nominalizări. Are poveste, umor, mesaj, impact. Sper să câștige.

Aibileen: 18 people were killed in Jackson that night. 10 white and 8 black. I don’t think God has color in mind when he sets a tornado loose.

4 Responses to “Filme de Oscar în 2012 (3)”

  1. Mihaela Alexandrescu Says:

    Mi-a placut mult The Help si tin minte citatul scris de tine, m-a impresionat si pe mine.

  2. roberts Says:

    si mie mi-a placut mult filmul iar aici am scris despre el: http://fructitza.wordpress.com/2012/01/10/the-help-2011/
    imi place blogul tau, voi mai reveni! spor in toate iti doresc


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: