Ben Hur

Din nou o carte și un film. Asta pentru că atunci când a fost o ofertă la cărțile din  colecția Adevărul, Iri a selectat o serie de cărți despre care ştia el că s-au făcut nişte filme faine. Aşa că iată-mă citind cărți de aventuri. Am început cu Ultimul mohican, care nu mi-a plăcut mai deloc (poate nici nu l-am citit la vârsta corespunzătoare şi de asta), și nici la film nu ne-am mai uitat pentru că am văzut trailerul și ne-am dat seama că l-au Hollywood-izat mult prea tare.

Ben Hur în schimb mi-a plăcut. Cartea. E povestea unui evreu în vremea vieții lui Iisus. E şi de aventură şi de dragoste şi de credinţă. Filmul, chiar dacă e foarte premiat și lăudat, omite nişte lucruri care mi s-au părut foarte importante în economia cărții. O fi el făcut in 1959, dar asta nu cred că justifică lucrul ăsta. Pe lângă faptul că exista un triunghi amoros în carte (în film nu), mai exista și o luptă interioară foarte puternică a eroului. El spera că “Regele Iudeilor” aşa cum a fost proorocit a fi Iisus va fi un conducător în adevăratul sens al cuvântului, care să îi elibereze pe evrei de ocupația romană. Cu vremea, îşi dă seama că Iisus este de fapt un rege al sufletelor, Mântuitorul, fiul lui Dumnezeu.

“Ben Hur începea să înţeleagă, ca niciodată până atunci, că s-ar fi putut să existe o împărăţie spirituală mai importantă pentru oameni decât orice imperiu pământesc şi că, la urma urmelor, un Mântuitor ar fi, într-adevăr, un dar mai dumnezeiesc decât cel mai mare rege”

Și dacă sunteți curioși cum arăta un trailer de film în anul 1959:

Advertisements

2 Responses to “Ben Hur”

 1. Cor Neliu Says:

  Pe rand :):
  – ”Ultimul mohican” este, probabil, cea mai cunoscuta carte de aventuri scrisa de un american, James Fenimore Cooper. Mie mi-a placut, mi-a placut și filmul, deși nu poate reda in amanunt conținutul carții. Poate nu-ți place genul asta… (încearca sa citești ceva de Karl May, sa vezi de-ți place genul).
  – ”Ben Hur”…, am vazut filmul mai demult, nu am citit cartea, mi-a placut, mai ales ca, in rolul principal a jucat unul din favoriții mei din acei ani, Charlton Heston (filmul a avut 11 Oscaruri, unul din ele fiind luat de pentru rolul principal de Charlton H.). Heston e mai cunoscut pentru ”Cidul”(film istoric despre alungarea maurilor din Spania) sau ”Planeta maimuțelor”(film SF). Filmul (ca și alte filme facute acum 30-40 de ani) pare acum puțin caraghios (dialoguri, decoruri, etc).
  In rest, da-i inainte cu cititul, aici este doar un schimb de pareri. Știi cum spuneau latinii: ”De gustibus non est disputandum”.

  • Cristina Says:

   Acum depinde, ca sunt mai multe variante de Ultimul Mohican (film)…cel mai nou e cam pe genul “Rocky”.
   Da, Charlton Heston a fost foarte bun in film, doar ca scenariului i-au lipsit niste chestii.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: