Filme de Oscar 2013 (1)

Unul din motivele pentru care am reînceput să scriu este că acuș se dau Oscarurile. Anul trecut am pornit un soi de tradiție de a zice câte două vorbe despre filmele nominalizate. Îmi place mult să mă uit la filmele de Oscar și chiar înainte de a afla nominalizatele simțeam nevoia de niște filme care ziceau ceva mai mult decât ce era atunci în topul de la box office. Să le iau în ordinea în care le-am văzut:

Zero Dark Thirty (Misiunea: 00:30AM) cu: Jessica Chastain, regia: Kathryn Bigelow

Sincer, la început nu am știut despre ce e vorba. Chiar nu prea m-am uitat la trailere înainte, ca să fiu luată prin surprindere. Pe parcurs, trăiam chiar palpitant investigația lor și nu îmi venea să cred că l-au găsit pe Bin Laden. Până mi-a zis Iri “Măăăi, da’ despre asta e vorba, despre cum îl prind pe Bin Laden”. După aia n-a mai fost nici palpitant, nici interesant. Finalul îl știam deja cu toții. Nu cred că au zis toată povestea reală, cred că nimeni nu și-ar divulga secretele unei astfel de investigații și procedurile agențiilor lor din locurile alea atât de tensionate.

Maya: You can’t run a global network of interconnected cells from a cave.

Argo cu Ben Affleck, Bryan Cranston, John Goodman, regia Ben Affleck

Aici știam cam despre ce e vorba (fuga diplomaților americani din Iran în timpul revoluției de acolo din anii 80). Ideea lor a fost originală, dar greu de pus în practică. Dacă nu ar fi fost clar că lucrul ăsta s-a întâmplat cu adevărat, aș fi zis că așa ceva nu are cum să aibă succes. Atmosfera anilor 80 a fost creată frumos, dar mai mult de atât nu mi-a spus filmul ăsta.

Lester Siegel: If I’m going to make a fake movie, it’s going to be a fake hit.

Lincoln cu Daniel Day-Lewis, regia Steven Spielberg

Cred că am avut ghinionul să mă uit la filmul ăsta după cele două de care v-am zis mai sus. Și pur și simplu încă un film despre mândria de a fi american, despre istoria lor, despre patriotismul lor etc., a fost prea mult pentru mine. Chiar dacă scopul lui Lincoln era unul nobil (să strângă destule voturi de la membrii congresului pentru a adăuga la Constituția SUA amendamentul prin care se abolea sclavia),  chiar nu am putut să rezist două ore și jumătate de lupte pentru fiecare vot. De fapt, am renunțat cam după 30 de minute pentru că mă luase cu somn. M-aș fi uitat pentru jocul actorilor, pentru efectele speciale, pentru costume și machiaj și nu zic că n-o să mai încerc să mă mai uit vreodată, dar acțiunea pur și simplu mi-a tăiat orice chef. Poate pentru americani e interesant să cunoască detaliile astea, dar nu și pentru mine. Și citatul (nu l-am prins, dar mi-a plăcut când l-am citit pe imdb): Thaddeus Stevens: Trust? Gentlemen, you seem to have forgotten that our chosen career is politics.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: