Filme de Oscar 2013 (2)

Beasts of the Southern Wild cu Quvenzhané Wallis, regia Benh Zeitlin
E lumea văzută prin ochii unei fetițe de 6 ani. Și toată lumea ei e un ghetou care e pe cale de a fi inundat, un tată iubitor, dar sever și o lume fantastică a închipuirilor ei. E o poveste sensibilă, iar fetița joacă extrem de bine, atât de bine încât e nominalizată la categoria “Cea mai bună actriță în rol principal“.

Hushpuppy: For the animals that didn’t have a dad to put them in a boat, the end of the world already happened.

Silver Linings Playbook (Scenariu pentru happy-end) cu Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro, regia David O. Russell

E o poveste a recuperării, după o internare într-un sanatoriu, după dezamăgirea de a fi înșelat, după dragoste în general. E un fel de “Do you belive in life after love?”. Și o pledoarie în favoarea unei nebunii frumoase. Mi-a plăcut. E genul de comedie romantică, dar mai profundă și cu un umor mai deștept, ironic/negru pe alocuri.

Pat Sr.: Yeah, have Ernest Hemingway call us and apologize to us too.

Life of Pi (Viața lui Pi) cu Suraj Sharma, regia Ang Lee

Filmul este de fapt despre o întâmplare extraordinară din viața lui Pi, un tânăr indian care rămâne în mijlocul oceanului într-o barcă împreună cu un tigru bengalez. Deși în primă fază prezența tigrului îi pune viața în pericol, până la urmă se dovedește faptul că prezența tigrului e ceea ce îl salvează de fapt pe tânăr. Imaginile din film sunt absolut superbe, pline de culoare (cu siguranță n-o să mă pot hotărî să pun doar o imagine și, atenție, nu sunt afișele filmului, ci scene din film). Dar dincolo de asta, filmul este despre credință, despre care este povestea pe care alegi să o crezi, fără să ai dovezi de-o parte sau de alta. La urma urmei, povestea pe care o alegem depinde mult de noi, de structura noastră interioară, de experiențele noastre.

Adult Pi Patel: So which story do you prefer?
Writer: The one with the tiger. That’s the better story.
Adult Pi Patel: Thank you. And so it goes with God.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: