Despre sfaturi

Promisesem să mai scriu, dar mi-am dat seama că timpul nu prea îmi permite. La început, Alexandra nu dormea ziua decât la sân (nu mă refer că Adormea la sân, ci că Dormea doar cât stătea la sân). Acum mai doarme un picuț și singură, dar mai apar diverse lucruri de aranjat și de pus la punct prin casă. Și cât timp e trează prefer să stau cu ea, să vorbim, să cântăm, să dansăm împreună, nu să o ignor. Și-așa mă simt destul de vinovată când trebuie să mai răspund cuiva pe skype și o simt că se uită foarte nervoasă la telefonul care se interpune între noi două.

Cum merge cu parentingul? Pe de o parte merge foarte bine, informațiile pe care le-am primit de la maternitate (despre îngrijire, băiță, mâncare, simptome ce ar trebuie sau nu să ne îngrijoreze) au fost cele mai prețioase. Am uitat tot ce mai citisem prin cărți și împreună cu un pic de instict natural și bun simț lucrurile au mers bine. Am mai primit informații bune și de pe un grup de pe facebook – ParentIS, poate mamele îl cunosc. Doar că aici e cu dus și întors. Citind ce mai discută mămicile de pe grup am senzația că am greșit în trecut și sunt foarte nepregătită pentru viitor.

De exemplu, se discută despre a cumpăra copiilor care încep să meargă anumiți papucei și că e o greșeală monumentală să iei alt tip de papucei. Dacă e bine să bagi în copil orice medicament, chiar și un paracetamol pentru o febră sau panadol pentru durerea de gingii, unii fiind de părere că doar măsurile homeopate sunt bune (bine, nu mă mai bag la subiectul despre vaccinuri că acolo e jale). Că să nu pui copilul în funduleț pentru că atunci când e capabil o să se ridice singur (cum naiba? că nu am bare sau stâlpi prin casă să se ajute). Că nu e bine să faci legumele la steamer pentru că plasticul încălzit e moartea (cică ar degaja niște substanțe toxice). Că unele sfaturi de la pediatru nu sunt bune deloc și că orice sfat trebuie investigat înainte de a fi aplicat.

Nu mă înțelegeți greșit, apreciez informațiile, e o comunitate frumoasă în care poți afla și alte lucruri în afară strict de parenting. Mi se pare totuși că unele persoane sunt prea radicale în sfaturile lor și parcă o grămadă din lucrurile pe care le simțeam eu că sunt bune sunt foarte contestate. Ce să mai zic și de faptul că aproape tot ce ne înconjoară e un pericol . Cum vă ziceam și înainte, nu am timp prea mult, nu pot să mă informez despre fiecare mic aspect și în consecință fac cum mă taie capul și deci fac greșeli. De fapt, cam asta a făcut grupul ăsta, m-a făcut să mă îndoiesc la tot pasul de instictele mele, lucru care nu e neapărat unul rău. Doar că vreau să selectez de acolo ce mi se potrivește, cumva o soluție de mijloc. Nu mă văd o mamă care merge doar pe homeopatie sau pe variante naturiste, nu mă văd o extremistă pentru mâncarea bio, sunt conștientă că, deși îmi doresc, nu o să pot să îmi educ copilul strict în spiritul parentingului necondiționat (fără recompense și pedepse), cu alte cuvinte încerc să nu fiu exagerată în niciun aspect, ci mai degrabă flexibilă. O să vă țin la curent cum/dacă merge 🙂

DSC_3007 (Large)

Advertisements

4 Responses to “Despre sfaturi”

 1. Laura Frunza Says:

  Parerea mea e sa lasi grupurile pe fb. Pe vremea mea erau forumurile, niste colcaieli infioratoare de orgolii si sfaturi care mai de care mai extremiste. N-am rezistat prea mult pe acolo iar din grupurile de fb m-am retras treptat. Asculta-ti instinctul si medicul si cam atat, nu te mai lua dupa toate cele, ca in viziunea forumistelor, esti cea mai groaznica mama.

 2. Cor Neliu Says:

  Ei sis, nu e simplu să fii părinte. Ne despart câţiva ani, dar eu cred că asta nu are importanţă, copiii se cresc la fel, eu am crescut doi, aşa că îmi permit (şi în virtutea legăturilor care le am cu voi şi cu Nelu) să comentez cele scrise de tine.
  1 – cred că e greşit că stai în permanenţă cu Alex, nu va mai vrea să stea singură (deja se pare că vrea cu tine), şi atunci e normal ca să fii legată de mâini şi de picioare când este trează. Las-o singură, cu un aparat de radio sau un tv deschis în surdină; va plânge când îi va fi foame sau se va uda. Altfel se va obişnui numai cu tine şi vei avea probleme mai târziu, când va fi să pleci de acasă.
  2 – eu nu am crescut copiii nici după fb (nu era pe atunci), nici după sfaturile de pe forumuri (nu erau nici ăstea); părinţii şi doctorul de familie au fost singurii care ne-au dat sfaturi şi copiii au crescut mari. Nu uita că părinţii sunt diferiţi (ca oameni, ca firi, ca experienţă), şi copiii sunt diferiţi. Aşa că sfaturile pe care le primeşti pot să nu se potrivească lui Alex. Îi dau dreptate Laurei, ascultă-ţi instinctul de mamă şi doctorul de familie. Românul are o vorbă: “copilul cu mai multe moaşe moare cu buricul netăiat.”
  La bună vedere.

  • Cristina Says:

   Cu a doua parte sunt de acord, cu prima nu prea. Atat timp ca nu am alceva de facut stau cu ea. Sta si singura cat e treaza, nu plange, deci nu e dependenta de mine. Tocmai pentru ca am stabilit o legatura pe care o simte si cand nu sunt langa ea (internalizarea figurii materne, am citit eu 🙂 )


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: